Chitchat med Andy Watson

I vårt chitchat-format träffar vi en person vi gillar och snackar om mat, dryck, fest, stämning och det härliga livet på krogen. Denna vecka träffar vi Andy Watson, barchef på Pas d’Art.

Hej Andy! Berätta om din bakgrund.
Jag är australiensare, kommer från en liten stad nära Sydney. Under studietiden behövde jag ett extrajobb och började som runner. Väldigt snart träffade jag en fantastisk bartender som lärde mig mer och mer om yrket. Jag fick lära mig hantverket, mise en place och hur man effektivast rör sig i en liten bar. Jag älskade den sociala aspekten, interaktionen med gästerna!

2017 flyttade jag till Sverige och försökte lämna branschen. Jag är utbildad lärare, så arbetade som det i några år, men på helgerna jobbade jag alltid i en bar. Jag saknade kreativiteten och det sociala i bartenderyrket. Att återigen börja jobba som bartender på heltid, är det bästa valet jag gjort!

Du har satt ihop ett helt nytt barprogram här på Pas dArt. Berätta.
Först och främst ska allt vara franskt, eftersom vi är på en fransk restaurang. Det finns ingen anledning att inte använda produkter som är ”födda” och tillverkade i Frankrike. Vi hoppar till exempel över traditionella Pisco i drinken ”Le Sud-Americain” – och använder istället Eau de Vigne. Det är också tid att upptäcka det vackra med cognac – och vi använder hellre det i våra cocktails än whiskey.

Drinkarna ska vara lätta att ta till sig. Det ska vara känds smaker, så att gästen känner förtroende för drinkmenyn, men ändå ska de tänja lite på gränserna. Om en gäst väljer en jordgubbsdrink så är det en hög igenkänning på den smaken – men drinken är mer komplex än så, då eftersmaken kanske är kaffe.

Jag har ju en förkärlek till chartreuse och blev överlycklig när vi testade nya menyn och insåg att flera av drinkarna innehåller just det.
Folk är ofta lite rädda för chartreuse, men det är en sådan komplett dryck som kan anpassas till så otroligt mycket. Att använda chartreuse som en huvudingrediens i en drink gör att människor inser att det är så mycket mer än en shot. The drink menu shall not baby the guests!

Vilken feedback har du fått från gästerna?
Vi har fått fantastisk feedback! Les Champs är den populäraste. Vi har även lagt ner mycket på att designa om hela menyn, så den är lekfull och visuellt härlig att kika i. På så sätt vågar vi utmana gästerna att testa något annat än det de är vana vid.

Vad är bra värdskap för dig?
En person som förstår ögonblicket. En bartender som förstår varför gästen är här, som ser gästen som en individ och förstår dess ”why”. Jag inleder ofta med frågan ”Vad firar vi ikväll?”. Det är en perfekt start för att ta relationen vidare och gör det lätt att rekommendera.

Du anser att det är förbjudet att lämna en drinkmeny till en gäst som sitter vid baren. Varför?
Man lämnar inte barmenyn till gäster vid bardisken, det är ren lathet. Gäster vid restaurangborden behöver en barmeny – men bargästen har tillgång till bartendern, och det är han eller hon som ska skapa något för just den gästen.

I höstas fick du utmärkelsen ”Världens bästa bartender”. Grattis!
Tack! Jag har vunnit 12 tävlingar, både i Sverige och i Australien. Förra året fick jag utmärkelsen ”Best bartender of the year” i IBA World Cocktail Championship.

Wow! Vi är superstolta att du tagit fram Pas d’Arts nya drinmeny! Vad vill du att gästerna ska känna när de går?
Att de blivit sedda – och överraskade. Glädje!

Vad gillar du mest med livet på krogen?
Att det är så socialt och kreativt. Det finns få branscher som är så här – ingen dag är den andra lik!

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag har fyra barn! 6, 5, 3 och 1 år! När jag är hemma är jag 100% där – just nu bygger vi en liten ”restaurang” i skogen.

Vad skulle du jobba med om du inte gjorde det du gör?
Mitt andra yrke: lärare. Jag älskade att ha en påverkan på ungdomar.

Förrätt eller dessert?
Förrätt

Vin eller champagne?
Vin

Fredag eller lördag?
Lördag

Pool eller strand?
Strand

Paris eller New York?
NY

Förfest eller efterfest
Efterfest (more stories are made….)

Daniel eller Filip (ägarna av Brasseriegruppen)
Haha, Daniel for the brains and Filip for the look…

Dela denna sida

Läs fler artiklar

Rulla till toppen

Ladda ner vår app och få 5% på matnotan!

Brasseriegruppens app ger dig 5% rabatt på matnotan på samtliga våra krogar i samma sekund som du laddar ner den. Dessutom får du 20% rabatt på all take away.

Vi använder cookies för att säkerställa bästa möjliga upplevelse. Se vår integritetspolicy.