Chitchat med Sanna Ahlqvist

I vårt chitchat-format träffar vi en person vi gillar och snackar om mat, dryck, fest, stämning och det härliga livet på krogen. Denna vecka träffar vi Sanna Ahlqvist som är servis på Prinsen.

Hej Sanna! Berätta om ditt liv.
Jag är gotländska, flyttade till Sthlm i början på 80-talet. Jag var knappt 18 år och hade förstås träffat en idiot till kille… Det tog ju slut direkt så då begav jag mig ut och reste. Jag backpackande runt några år på 80-talet, var bland annat på Sri Lanka 1987. Jag bodde 30 meter från havet, har aldrig varit så brun i hela mitt liv och hade stenkoll på varenda surfar-kille! Jag bodde även en hel del i Sidney och det var även där jag första gången kom i kontakt med BiB:en (bag in box). Det var långt innan de kommit till Sverige och var ju bara så perfekt på picknicken.

Hur hamnade du i krogbranschen?
Jag började som hotellstäderska på Strand Hotel. Där träffade jag på ett glatt gäng gäster som bjöd med mig på premiären av Hard Rock Café i Stockholm. Det slutade med en tredagars-fest och att jag blev överbjuden till New York. Men jag tröttnade snabbt på den killen, så istället blev jag bästa vän med två systrar. Tillsammans med dem dansade jag arslet av mig på Palladium på Manhattan i några veckor.

Du är sannerligen en person fylld av stories, som en skatt att ösa ur! Vad har du tagit med dig från alla resor?
Förutom att det är fantastiskt att uppleva andra kulturer och människor, så tänker jag: Var hur galen som helst, det är skit samma! Haha!

Kommer du flytta tillbaka till Gotland någon gång?
Absolut inte, det går inte vet du. Man kan inte flytta hem till ön igen, då säger alla ”Vad var det vi sa, hon klarade inte av livet på fastlandet!” Men jag åker dit 2 veckor varje sommar. Jag hyr ett litet gårdshus utanför Visby och så besöker jag alla mina favoritplatser.

Vad känner du för Stockholmsveckan?
Vilken jävla Stockholms-vecka?

På onsdag är det Internationella Kvinnodagen och den sammanfaller även med din födelsedag!
Jag anser att Internationella Kvinnodagen uppfanns när jag föddes.

Berätta om ett krogminne.
Haha, oj var ska jag börja.. Men en gång när jag jobbade på Sturehof ringde restaurangchefen och sa: ”Det kommer vara en svensexa här ikväll och jag vill att du ska slänga en fiskgryta i knät på brudgummen”. Så jag låtsades att jag snubblade till och kastade hela grytan i knät på honom…. Sedan tog jag med honom till tvättstugan och där stod hans vänner. Jag fick 500 kr för besväret.

Vad skulle du vilja säga till 20-åriga Sanna?
”Krogen fostrar dig!” Jag har vuxit till mig i krogbranschen. När man ser 20-åringar så fattar de ju inte… Att bli fostrad av en hovmästare eller en riktig sprithäxa är en bra skola för livet.

Du fyller alltså 60 år på onsdag! Hur känns det?
Konstigt! Jag känner mig inte som 60 – skalet är gammalt men sinnet är ungt! Men det är skönt att bli äldre, jag kan vara som jag är, jag behöver inte vara politiskt korrekt utan säger bara vad jag tycker och tänker och folk är oftast okej med det.

Hur ska du fira?
Jag kommer ha brunch på Trattorian med familj och vänner, sedan blir det drinkbord på Orangeriet.

Har du några smeknamn?
Jag skulle ha hetat Susanne, men prästen skrev fel, ett -a på slutet, så det blev Susanna. Mina föräldrar pallade inre ändra. Jag kallas Sanna eller Tutta.

Du har varit på Prinsen i 11 år. Varför jobbar alla så länge här?
Det är något speciellt med Prinsen, det sitter något i väggarna. Men jag är absolut inte en av dem som varit här längst, Fotte har varit här i 40 år!

Hur skulle du beskriva tjusningen med just Prinsen?
Jag älskar att det är så blandade gäster i alla åldersgrupper. Alltifrån 18-åringar som hört talas om våra köttbullar – till folk som kommer dö när som helst!

Hur är en favoritgäst?
Nä, men jag har nog ingen favoritgäst. Så länge de är sköna så är jag nöjd och glad! Jag har haft hand om hela Kungafamiljen, ibland var Carl-Filip här så ofta så jag frågade om han stalkar mig. Hahaha. Sedan har vi en stammis som äger en massa företag och alltid kommer i sin royce rolls. Jag blev inbjuden att sitta i baksätet där en gång och dricka bubbel från det inbyggda kylskåpet.

Hur ser en perfekt helg ut för dig?
Då blir det LUS (lunch utan slut)! Jag gillar att träffa mina vänner på någon sunkig krog redan vid lunch, så kör vi på, men man hem i lagom tid och mår bra dagen efter.

Vi har ju festat med dig. Du håller fanan högt så att säga. Berätta om ett riktigt bra moment?
Haha, sätt på bra musik så dansar jag tills de bär mig av dansgolvet! Särskilt på Rhodos! Vilka fester jag upplevt där!

Du ska jobba 4 år till har du sagt. Vad ska du göra sen?
Jag kommer kanske jobba extra några dagar i veckan. Men det här att politikerna vill att jag ska jobba till jag är 67! Jag undrar så hur de tänker? Ska jag gå runt med en rollator här inne på Prinsen, för att kroppen inte pallar?

Har du familj?
Aldrig i livet!! Har varken man, barn eller mikro…. Och jag trivs alldeles utmärkt med det!

Om du bjuder hem oss till dig, vad äter vi?
Vi börjar med Toast Skagen, sedan blir det Biff Rydberg och så avslutar vi med min hallon- och blåbärspaj. Men vaniljsåsen orkar jag inte göra själv, det får bli Keldas sås.

Vad gör du på fritiden?
Jag kollar på serier, umgås med vänner och med brorsan och hans hund. Och så läser jag skvallertidningen och tar en öl på något sunkigt ställe på Söder.

Om du var ett instrument , vilket skulle du vara?
Så konstig fråga! Men i så fall en beatbox.

Förrätt eller dessert?
Dessert

Vin eller champagne?
Vin

Landet eller stan?
Stan

Fredag eller lördag?
Fredag

Pool eller hav?
Hav

Paris eller Berlin?
Berlin

Förfest eller efterfest?
Förfest

Daniel eller Filip?
Filip! Har alltid haft en speciell relation med honom.

Tack Sanna, vi älskar att du är en del av Brasseriegruppen!

Dela denna sida

Rulla till toppen

Ladda ner vår app och få 5% på matnotan!

Brasseriegruppens app ger dig 5% rabatt på matnotan på samtliga våra krogar i samma sekund som du laddar ner den. Dessutom får du 20% rabatt på all take away.

Vi använder cookies för att säkerställa bästa möjliga upplevelse. Se vår integritetspolicy.