Zink återuppstår i nytt manér

I slutet av oktober gör Zink Grill comeback under det nya namnet Gastrotek Zink på Grev Turegatan 20. Är du en gammal trogen gäst kan vi besvara din fråga redan nu; ja, ”kalven limone” och lasagnen är kvar!

”När vår omåttligt populära restaurang Zink Grill stängde var vi säkra på att vi en vacker dag skulle öppna upp dörrarna igen”, säger Filip Guven, vd och  rundare av Brasserigruppen. Två år har gått sedan stängningen, och restaurangen står nu redo att återse dagens ljus. Namnet och menyn är ny, men köksmästare Joni Germond – som var med och gjorde Zink Grill till en restaurang väl värd sitt goda rykte  densamma.

Gastrotek Zinks matfilosofi är att den ska tilltala den breda publiken. Menyn komponeras efter säsong, tillgång på fräscha råvaror och humör, men alltid med fingertoppskänsla. Den  ursprungliga tanken med kolgrillen i centrum lever kvar, men menyn är nu breddad och har insupit inspiration från Baskien, Toscana, Provence och kusterna runt San Francisco.

Den nya interiörens inspiration är hämtad från historiens bagare och slaktare, där de väl synliga råvarorna var en viktig del av lokalens karaktär. Nytt för i år är mörningskylen, ett herbarium och möjligheten att syra egna grönsaker. ”Känslan när man kommer in till oss ska vara maffig, med mörningskylen, alla fermenterade grönsaker, dessertkylen, charken och örterna som hänger i taket”, säger Joni Germond. 

Good food is best shared with good friends – det är sedan gammalt – men nytt hos Gastrotek Zink som nu inför just det; ”sharing food”. Här samlas vänner, familj, eller kanske hungriga par runt bordet och delar på stora fat och pannor med helgrillad fisk, kött, skaldjur och grönsaker som serveras med olika kryddsmör och sås.

Tanken framöver är att även kunna erbjuda gästen att köpa med sig vissa maträtter, råvaror och produkter hem. Vi talar kött och fisk inslagna i papper, te- och kryddpåsar, den egna olivoljan och mycket mer. 

Gastrotek Zink ligger på Grev Turegatan 20.

Joni Germond listar

Vi bad köksmästare Joni Germond välja ut tre saker vi absolut inte får missa (och bespara oss beslutsångesten när vi sedan är på plats med menyn i handen).

1. Chark
”Charken har alltid legat mig varmt om hjärtat. År 2008 vi var bland de första som tog in charkblocken! Vi hängde olika skinkor och salami i taket, skivade charken framför gästen och serverade den på marmorblock med olika tillbehör. Det blev succé, och bara efter ett par månader hade princip alla restauranger en charkbricka! Så, jag kommer givetvis ha olika charkuterier, men tar det till nästa nivå med gröna tillbehör.”

2. Vitello al limone
Vitello al limone är tunt bankad kalv som grillas hastigt och sedan läggs ner i en citronsås toppad med friterad salvia! Nu när familj, vänner och gamla Zink-gäster vet att jag ska jobba med Gastrotek Zink frågar de mig ’du tar väl tillbaka kalven limone? Det måste du göra!’”

3. Sharing food
Jag gillar när man samlas runt bordet och det kommer in ett stort fat med fisk eller kött, och olika tillbehör till det. Blir en familjär känsla och häftig stämning när bordet fylls på med mat!

Dela denna sida

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp
Scroll to Top

Ladda ner vår app och få 5% på matnotan!

Brasseriegruppens app ger dig 5% rabatt på matnotan på samtliga våra krogar i samma sekund som du laddar ner den. Dessutom får du 20% rabatt på all take away.

Vi använder cookies för att säkerställa bästa möjliga upplevelse. Se vår integritetspolicy.