Värmande, egengjord glögg hos Gastrotek Zink

Vi slog oss ner med bröderna du möter bakom baren på Gastrotek Zink för att prata om säsongens mest självklara dryck - glöggen.

De två bröderna Cabrera Ebers jobbar sida vid sida bakom baren på Gastrotek Zink, där Daniell är barchef och Leo bartender. Det senaste projektet? En egengjord och värmande glögg, som Leo står bakom. 

– Gastrotek Zink är en levande krog med mysig stämning, och vi tror starkt på att vi ska göra det mesta själva. Vi pressar vår egen juice, vi gör vår egen tomatmix – så självklart skulle vi också röra ihop vår egen glögg.

Så, Leo satte igång och började experimentera; tillsatte bitter angostura, rödvin, en skvätt konjak för att få lite sting, saltanis, salt för att binda ihop allt, kanel- och chaisockerlag och en gnutta socker.

– Jag testade mig fram, kände av dofterna och smakade regelbundet. Lät sedan glöggen stå i några dagar vilket bara gjorde den ännu godare, då den sög åt sig av alla smaker. En dag hade jag några gäster i baren som jag lät bli de första provsmakarna – de blev dökära.

När kölden knäpper i knutarna är det skönt att värma sig med glögg, det är sedan gammalt. En kall dag när tillredningen av glöggen var i full gång kom ett fruset par in och bad om något varmt att dricka, till exempel Toddy, men blev istället erbjudna att smaka på glöggen. Reaktionerna?

– De delade på hela flaskan, säger Leo med ett leende.

Glöggen ses som ett öppet projekt, något av en resa fram till jul, och bakom baren på Gastrotek Zink tar bröderna gärna emot synpunkter och åsikter. 

– Vi tar helt enkelt till oss det vi får höra av våra gäster! Om någon gäst är sugen på att testa en glögg med en speciell twist, då ordnar vi det. Vi vill välkomnar gästerna att ta del av det här, det vi får fram har vi gjort tillsammans med dem. Vi vill testa så mycket som möjligt också. Just nu kör vi på en lite mer traditionell glögg, vem vet vad vi testar nästa vecka!

Joni Germond, köksmästare på Gastrotek Zink.

På menyn över Gastrotek Zinks efterrätter finner vi en bruschetta med romkokta plommon. Sedan bara några dagar tillbaka är plommonen utbytta mot glögginlagda päron. Bakom detta genidrag finner vi givetvis köksmästare Joni Germond.

– Jag tog skalade Anjou-päron och lät dem sjuda i vår egen glögg i 30 minuter, för att sedan lägga in dem! Blir en spännande twist på vår populära efterrätt.

Ett glas av Gastrotek Zinks glögg kostar 85 kronor (för 8 cl), och serveras tillsammans med de traditionella tillbehören mandlar och russin.

Välkomna in till Gastrotek Zink, Grev Turegatan 20!

Dela denna sida

Läs fler artiklar

g_zink
Rulla till toppen

Ladda ner vår app och få 5% på matnotan!

Brasseriegruppens app ger dig 5% rabatt på matnotan på samtliga våra krogar i samma sekund som du laddar ner den. Dessutom får du 20% rabatt på all take away.

Vi använder cookies för att säkerställa bästa möjliga upplevelse. Se vår integritetspolicy.