Tre snabba med Mike om grillen

Idag möter vi Mike, som är köksmästare på Zink och pratar om livet vid grillen.

Hej Mike! Berätta vad grillen betyder för dig!
Ända sedan jag var liten har jag älskat grillen – den är ämnad för gemenskap, vänskap och familjen. Jag visste tidigt att jag hörde hemma i köket framför glödande kol. Någonstans är det nog det primitiva som tilltalar mig. Att känna dofterna och hettan från den glödande kolen. När jag lägger köttet på gallret och hör hur det fräser och ser lågorna slå upp när fettet droppar ner i glöden. Allt är så levande.

Vad är det bästa med att grilla?
Det bästa med grillningen är att du kan grilla precis allt. Du kan använda vilka råvaror du vill – från Wagyu-biffen till den knapriga kronärtskockan.

Men det krävs mycket tålamod för att man ska bli nöjd med slutresultatet. Att låta köttet villa efter grillningen kan vara den viktigaste punkten då smaken av grillen förstärkts av saftigheten och köttsmaken.

Berätta hur du går till väga.
Vissa säger att grilla är enkelt, att bara kasta en köttbit på gallret, låta den grillas till den ska ätas. Att grilla är för mig en matkonst.

När jag tänder grillen så ser jag till att ha mycket kol på ena sidan och nästan inget kol på andra sidan. Det gör att jag kan utnyttja temperaturskillnaden som blir. Från 300° till 70°. Jag har då möjlighet att anpassa mig efter råvaran, för att få ut maximalt av den. Det spelar ingen roll om det är en tjock entrecote eller en örtmarinerad lammstek, allt kan jag göra på grillen.

När jag jobbar med en levande glöd så tillför jag mycket smak. Den höga temperaturen gör att ytan karamelliseras perfekt. Ibland räcker det med lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Andra gånger så blötlägger jag ett knippe med busktimjan och rosmarin och lägger i glöden för att tillsätta smak. Variationen är oändlig!

Tack Mike!

Vill du testa Mikes grillkonster? Då ska du förstås boka bord på Zink där vi oftast hittar honom i köket!

Dela denna sida

Läs fler artiklar

g_zink
Rulla till toppen

Ladda ner vår app och få 5% på matnotan!

Brasseriegruppens app ger dig 5% rabatt på matnotan på samtliga våra krogar i samma sekund som du laddar ner den. Dessutom får du 20% rabatt på all take away.

Vi använder cookies för att säkerställa bästa möjliga upplevelse. Se vår integritetspolicy.