Mathantverk – ett av våra tre ledord

Vi gör förstås vår egen chark, knådar vår egen pasta, bakar vårt eget bröd, gör vår egen smördeg och vår egen glass.

För vi älskar matglädjen och hantverket från grunden – och att få dela det med er. Idag presenterar vi kort och gott fyra historiska maträtter – på fyra olika krogar.

Plankstek - klassiker från Ungern

Den berömda plankan – vart i Sverige serverades den egentligen först? Vissa säger Prinsen, andra Villa Godthem. Det vi vet med säkerhet är att det på Villan har serverats oerhört många plankor genom åren. Tills någon gång på 90-talet räknade man antalet, men slutade tyvärr där och då. Räkningen alltså.

För än idag serverar vi en stor mängd plankstekar varje vecka. Och det är svårt att inte älska den fina rätten med grillad ryggbiff, bacon, haricotsverts, bakad tomat, bearnaise, rödvinssås & pommes duchesse.

Wallenbergare - en omstridd historia

Det tvistas om Wallenbergarens uppkomst. Är den uppkallad av kokboksförfattaren Charles Emil Hagdhal som en hyllning till sin dotter Amelia Wallenberg? Eller var det köksmästaren Julius Carlsson som tog fram den efter att Marcus Wallenberg berättat om en rätt med hackad kalvfilé som han ätit under en resa?

Oavsett, så är det en av våra absoluta klassiker på Prinsen. Wallenbergaren serveras med lingon, ärtor, rödvinssås och potatispuré.

Bouillabaisse – den sydfranska soppan

Bouillabaisse var från början en enkel rätt som gjordes på fisk som blivit över i hamnen i Marseille. Sedan dess har rätten gjort intåg på många finkrogar och hos framstående kockar. Vissa tillagar den traditionellt, andra med sin personliga touch. Hos oss på Pas d’Art tillagar vi den av lax, sej, rödräkor, pilgrimsmussla, blåmusslor, tomat och fänkål. Självklart serveras den med levain och rouille.

Pizza - romansk eller napolitansk?

Man vet inte exakt när det börjades baka pizza i Italien, men ordet ”pizza” förekommer i medeltida dokument från 900-talet. 2017 blev den napolitanska pizzan med på listan över immateriella kulturarv hos Unesco. På Ricordi gör vi surdegspizza som har sin historia i Rom. Vi bakar den på italienskt mjöl, både som bianco och rosso och toppar med de bästa råvaror vi kan hitta.

Dela denna sida

Läs fler artiklar

Rulla till toppen

Ladda ner vår app och få 5% på matnotan!

Brasseriegruppens app ger dig 5% rabatt på matnotan på samtliga våra krogar i samma sekund som du laddar ner den. Dessutom får du 20% rabatt på all take away.

Vi använder cookies för att säkerställa bästa möjliga upplevelse. Se vår integritetspolicy.