Kroghistoria – vägen mot en modern krogklassiker EAST

Få saker gör oss så upprymda som historierna bakom krogar. Alla gäster, krögare och medarbetare som funnits där genom tiderna och som alla har minnen och historier att dela. I en serie vill vi berätta om vägen mot en modern krogklassiker.

Först ut är East!

1989 öppnade det allra första East i en källare på en undangömd bakgård på Kungsholmen. Två år senare fick man frågan om att flytta till Stureplan, men många tvivlade. Ingen bodde ju vid Stureplan, ingen hängde ens där och torget var ännu inte inskrivet i Stockholms nöjesliv. Men personerna bakom East tog chansen och stammisarna blev rasande. Det nya East skapades av kvartetten Peter Lindgren, Erik Videgård, Elias ”Saile” Eliasson och Uluc ”Bullen” Telmen. Det här var en kvartett som hade ena foten på restauranggolvet och den andra på dansgolvet.

Restaurangen fick en ny symbol av runda prickar som tillsammans bildar ett E. Den enskilda solitära pricken blev snabbt synonym med East och många tyckte den påminde om det nya läget och Svampen sedd uppifrån. Thomas Sandell och Peter Hallén ritade inredningen, som blev så omtalad att studenter vid Arkitekthögskolan gjorde ett specialarbete kring den ”ny-enkla” arkitekturen.

På andra sidan torget hade Sturecompagniet flyttat in och någonstans här började omformningen mot det nya Stureplan – torget som idag är mer ett begrepp än en adress. I källaren på East drog man igång klubbverksamhet och till premiären bjöd man in på ett hypermodernt sätt – via disketter med inbjudningsinfon på. Datumet var 28 november 1991. Resten är ju faktiskt historia. Nära trettio år senare är East fortfarande en asiatisk institution i Stureplans västra hörn.

Talking about parties… Save The Date: No Limit, 6 mars på East!

Dela denna sida

Läs fler artiklar

Rulla till toppen

Ladda ner vår app och få 5% på matnotan!

Brasseriegruppens app ger dig 5% rabatt på matnotan på samtliga våra krogar i samma sekund som du laddar ner den. Dessutom får du 20% rabatt på all take away.

Vi använder cookies för att säkerställa bästa möjliga upplevelse. Se vår integritetspolicy.