Il Tempo tar dig till New York för en kväll

Kliv in genom Il Tempos dörrar, slå dig ner i baren eller vid ett bord - och låt dig svepas med till New York samtidigt som du njuter av italiensk mat i gott sällskap!

Bara ett stenkast från Götgatsbacken, på Högbergsgatan 40, finner du Il Tempo. Restaurangen är känd för sin rustika matlagning, vars inspiration är funnen i det italienska köket från New York,  mer precist från den italienska restaurangen Gino. Detta går tydligt att se, både när det kommer till inredning och meny. Här möts du nämligen av handmålade art deco-tapeter designade av Flora Scalamandré, som prytt restaurangen sen 90-talet då dess portar slogs upp för första gången. De ikoniska väggarna tillsammans med den ständigt brinnande vedugnen skapar den omtalade atmosfären. Restaurangen är väldigt personlig, vilket också är ett signum och bland annat bottnar i att bara tolv personer jobbar här – trots att restaurangen har öppet veckans alla dagar.

På den gedigna menyn finns det något för alla. Vi haffade Mike Ostapkowicz som är köksmästare på Il Tempo och frågade vilken rätt på menyn får man absolut inte får missa?

– Det var en tuff fråga! Jag har många favoriter, och har därför svårt att nämna bara en rätt. Men, man får inte missa vår Carpaccio som har varit en klassiker sedan länge, och det är många som skulle blir upprörda om vi tar den bort från menyn. 

Helt förståeligt, vem vill gå miste om oxcarpaccio som serveras med picklad lök, parmesan, tryffel och crostini? En annan av Mikes favoriter är Maccheroni, pasta med färskriven tryffel och pilgrimsmusslor.

Som om inte detta var nog – vad vore en italiensk restaurang utan pizza? Mitt i matsalen står en gammaldags vedeldad brödugn. Från denna serveras förstklassiga pizzor som sägs vara bakade från ett unikt recept från de djupaste kvarteren i Neapel. Den görs på mjöl (från Emilia-Romagna), vatten, surdeg, olivolja & minimalt med jäst. Den får sedan långsamt jäsa i minst 48h så den hinner fermentera. Tomatsåsen görs på San Marzanotomater från Napoli som passeras & smakas upp med olivolja, salt & lite basilika. Buffelmozzarellan flygs in från Napoli två gånger i veckan. Hantverket är något man är stolt över och pastadegen knådas för hand i köket dagligen och görs på mjöl & ägg. 


Förutom mat har Il Tempo har en gedigen vinlista, som du möts av i samma stund du kliver in på restaurangen.

– Med ett gott vin till maten, som rekommenderas av Aziz Youssef, restaurangchef – så behövs det inte mer för en lyckad kväll. Hela middagen avslutas såklart med vår Tiramisu, som enligt många är den bästa i stan!

De tre viktigaste råvarorna!

Slutligen bad vi Mike lista de tre viktigaste råvarorna – de råvaror som gör Il Tempos kök.

1. Tryffel
“Doften av färskriven tryffel på en pasta gör att man verkligen bli lycklig.”

2. Parmesan
“Man kan inte äta pasta utan parmesan!”

3. Smör
“De flesta italienare vill inte ens höra att man använder smör i en pasta, men för mig är smöret i pastan pricken över i:et.”

VÄLKOMMEN IN TILL IL TEMPO

Dela denna sida

Läs fler artiklar

iltempo_teater
Rulla till toppen

Ladda ner vår app och få 5% på matnotan!

Brasseriegruppens app ger dig 5% rabatt på matnotan på samtliga våra krogar i samma sekund som du laddar ner den. Dessutom får du 20% rabatt på all take away.

Vi använder cookies för att säkerställa bästa möjliga upplevelse. Se vår integritetspolicy.