En klassisk Fars dag på Villa Godthem

Det brukar sägas att vägen till en mans hjärta går via magen. Låt oss specificera det en aning och komma med ett tips.

Sitter du i detta nu och funderar på vad du ska ge mannen som redan har allt i Fars dag-present? Har du trevat dig fram genom en djungel av tips på diverse strumpor och slipsar som inte känns helt rätt?

Vi tror att det som pappa i själva verket vill ha är kvalitetstid med dig, och lägger vår röst för att ni tillsammans spenderar en stund på Villa Godthem. Bjud honom på lunch eller middag i en anrik men ändå avslappnad miljö, i den unika grosshandlarvillan från 1897 som blivit en av Stockholms mest historiska och välkända restauranger.

Grosshandlarvillan byggdes till den kända operasångaren Den Carl Johan Uddmans ära. Historien förtäljer Uddman en dag valde att promenera hem från Operan, något som ansågs sällsynt för den omfångsrika mannen. Väl inne i hallen flåsade han glatt, “jag har gått hem!”. Därav namnet, Villa Godthem. Precis så ska det kännas när pappa kommer dit – som att han kommit hem.

Börja liksom Carl Johan Uddman dagen med en promenad genom Djurgården, för att sedan landa i värmen vid dukat bord!

Tre middagstips
Det klassiska restaurangköket ligger Villa Godthems köksmästare Antonio Molina Medina och restaurangchef Therese Foldnes varmt om hjärtat. Tillsammans jobbar de ständigt med att förbättra och förfina rätterna, givetvis utan att låta dem tappa sitt klassiska ursprung. Vi bad dem lista tre rätter som kommer falla far – och med största sannolikhet hela sällskapet – i smaken.

1. Pannstekt Kronhjort
Här får du en smak av hösten, med viltkött, brysselkål, enbär, stekta trattkantareller, rosépepparsås och potatispuré. En riktig fullträff!
(Rekommenderas att dricka till: 2015 Côtes du Rhône Villages, Vidal-Fleury, Rhône 140/625.)

2. Villa Godthems klassiska Plankstek
I mer än ett halvt sekel har stockholmarna tagit den vackra promenaden ut till Djurgården och ätit Villa Godthems plankstek. Vad mer behövs tilläggas? En storsäljare än idag!
(Ät klassikern ackompanjerad med 2015 Château Grimont Cuvée Prestige,Château Grimont, Côtes de Bordeaux, Bordeaux 150/690.)

3. Toast Pelle Janzon
Nu med utbankat renkött med löjrom! Två norrländska delikatesser möts och skapar tillsammans denna fantastiska förrätt.
(Vad sägs om öl och en kryddig akvavit till detta? Vi rekommenderar Kellerbier från Nya Carnegiebryggeriet och OP Andersson, 27/cl.)

 

Dagen till ära har Antonio även komponerat en hel farsdagsmeny.
  • Hummerbisque
    Serveras med halstrad kammussla, inkokt fänkål, tomater & Västerbottensbröd.
  • Pannstekt kronhjort
    Med brysselkål, enbär, stekta höstkantareller rosépepparsås & potatispuré
  • Äppelstrudel
    Äppelstrudel av filodeg med hjortronsås & vaniljglass

495: -/p

Alla barn upp till 12 år äter gratis denna dag. Välj mellan köttbullar eller plättar.

Dela denna sida

Läs fler artiklar

MNO_2481
Rulla till toppen

Ladda ner vår app och få 5% på matnotan!

Brasseriegruppens app ger dig 5% rabatt på matnotan på samtliga våra krogar i samma sekund som du laddar ner den. Dessutom får du 20% rabatt på all take away.

Vi använder cookies för att säkerställa bästa möjliga upplevelse. Se vår integritetspolicy.